Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 06:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/kina-och-indien-vill-stryka-avgorande-avsnitt-i-klimatavtalet/

VETENSKAP

Kina och Indien vill stryka avgörande avsnitt i klimatavtalet

Kinas klimatsändebud Xie Zhenhua håller presskonferens på torsdagen
Kinas klimatsändebud Xie Zhenhua håller presskonferens på torsdagen Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Shutterstock

En grupp med 22 länder, bland andra Kina och Indien, vill ta bort en avgörande del av det avtal som nu slutförhandlas i Glasgow. Bland annat vill länderna ta bort den historiska referensen till ”fossila bränslen”.

Frågan är dock om länderna menar allvar – det kan också röra sig om ett rent förhandlingsspel.

Det hettar till ordentligt i klimatförhandlingarna i Glasgow. En 22 länder stark grupp som kallar sig ”Like-Minded Developing Countries” – med bland andra Kina, Indien, Bangladesh, Indonesien och Bolivia – kräver nu att ett helt avsnitt om utsläppsminskningar ska strykas.

– Vi har bett ordförandeskapet att ta bort hela sektionen om utsläppsminskningar, sa Bolivias chefsförhandlare Diego Pacheco vid en presskonferens i dag, rapporterar CNN.

Enligt Pachego försöker rika länder putta över ansvar på fattigare länder, som har orsakat väldigt lite utsläpp historiskt, genom att kräva att de ska minska sina utsläpp lika snabbt.

De meningar som länderna vill ta bort handlar bland annat om fokus på att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, jämfört med det övre taket i Parisavtalet på 2 grader. Även uppmaningen om att accelerera utfasningen av kolkraft och fossila subventioner finns i samma avsnitt.

Utspelet har mött stark kritik. EU-kommissionens ordförande Frans Timmermans sa på en pressträff att han över huvud taget inte förstod argumentationen.

Samtidigt menar bedömare som DN talat med att det hela kan röra sig om ett spel för att få rika länder att backa i förhandlingarna om finansiering av klimatåtgärder i fattiga länder.

Enligt Per Bolund (MP), som leder förhandlingarna om finansiering med Egyptens miljöminister, återstår flera knutar att lösa på finansieringsområdet. En konfliktfråga är att vissa länder kräver att hälften av stödet ska öronmärkas för klimatanpassning. I ett första utkast till överenskommelse finns en sådan formulering med, men motståndet från andra länder är starkt.

Det finns också positiva signaler i förhandlingarna. Att Kina och USA på onsdagskvällen deklarerade att de ska samarbeta för att bromsa klimatförändringen har bidragit till god stämning, enligt Per Bolund.

– Det känns som att Kina och USA har en gemensam vilja att gå framåt, säger han.

Även i förhandlingarna om artikel 6, som reglerar handel med utsläppsrätter mellan länder, sker framsteg. Enligt Norges miljö- och klimatminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet), som leder de förhandlingarna, kommer de kunna nå en lösning.

– Vi tror det. Vi jobbar hårt och än så länge så ser det ut att gå, säger han till DN.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt