Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/morka-vingar-far-faglar-att-flyga-battre/

VETENSKAP

Mörka vingar får fåglar att flyga bättre

Foto: Hasse Holmberg

Fåglar med delvis mörka vingar är betydligt skickligare på att flyga jämfört med fåglar som har enbart ljusa fjädrar, enligt en belgisk studie vid universitetet i Ghent, rapporterar Vetenskapsradion.

TT Text

Tidigare har man trott att vingar är mörka på översidan för att göra fåglar mindre synliga för rovdjur, men den nya studien visar att det även kan ge bättre flygeffektivitet eftersom de mörka fjädrarna inte bara värmer upp vingarna utan också luften omkring vilket gör att luftströmningen ökar och friktionen minskar.

Enligt studien ger mönster där vingspetsarna är mörka men fjädrarna vita intill kroppen extra hjälp att lyfta vingarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt