Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/nast-storsta-utslappsokningarna-i-historien-under-2021/

VETENSKAP

Näst största utsläppsökningarna i historien under 2021

Ökad efterfrågan på el, ökad förbränning av kol och ökade transporter ligger bakom stora delar av utsläppsökningarna, enligt IEA.
Ökad efterfrågan på el, ökad förbränning av kol och ökade transporter ligger bakom stora delar av utsläppsökningarna, enligt IEA. Foto: Martin Meissner/AP

Förbränningen av kol och olja ökar starkt i år och världen går mot de näst största utsläppsökningarna av koldioxid i historien. Om utsläppsmålen ska nås måste alla fossila energislag minska snabbt, konstaterar International Energy Agency i sin årliga rapport om energiläget i världen.

Lanseringen av World Energy Outlook 2021 har tidigarelagts en månad för att kunna fungera som handbok för beslutsfattare på klimatmötet COP26 i Glasgow i november. International Energy Agency (IEA) konstaterar där att en ny energiekonomi kring sol, vind, elbilar och annan fossilsnål teknik blomstrar. Men den växer alldeles för långsamt för att utsläppen ska vända ner mot netto noll till år 2050.

Under återhämtningen från pandemin har förbränningen av kol och olja skjutit i höjden. Utsläppsökningarna år 2021 ser ut att bli de näst största i historien. Om trenden håller i sig kommer de globala energirelaterade utsläppen av koldioxid att gå upp med 1,2 miljarder ton, vilket motsvarar en ökning med 4 procent.

Det skulle utradera två tredjedelar av de utsläppsminskningar som gjordes under pandemin år 2020. Ökad efterfrågan på el, ökad förbränning av kol och ökade transporter ligger bakom stora delar av utsläppsökningarna, enligt IEA.

De sociala och ekonomiska vinsterna med att accelerera övergången till ren energi är enorma, och priset för att inte agera är oerhört

Samtidigt uppgår återhämtningspaketens investeringar i hållbar energi till bara en tredjedel av vad som skulle behövas.

– Världens oerhört uppmuntrande rörelse mot ren energi hindras av det envisa fasthållandet vid fossila bränslen i våra energisystem, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol i ett pressmeddelande.

– Regeringar måste lösa detta under COP26 genom att ge en klar och tydlig signal att de är fast beslutna att snabbt skala upp framtidens rena och robusta teknologier. De sociala och ekonomiska vinsterna med att accelerera övergången till ren energi är enorma, och priset för att inte agera är oerhört, säger Fatih Birol.

Om inget förändras i den politik som förs i dag beräknar IEA att uppvärmningen till år 2100 blir 2,6 grader – för att sedan fortsätta uppåt. I det scenariot kommer alla nettoökningar av energikonsumtion fram till 2050 att tillgodoses av fossilsnåla energikällor, men utsläppsnivåerna kommer fortfarande att ligga kvar på dagens nivåer.

Om världens alla nationella klimatlöften infrias fullt ut kommer uppvärmningen till år 2100 att begränsas till omkring 2,1 grader. I detta scenario måste efterfrågan på fossila bränslen kulminera år 2025.

– Dagens klimatlöften leder bara till 20 procent av de utsläppsminskningar som behövs till 2030 för att världen ska nå netto nollutsläpp år 2050. Att nå det målet kräver att investeringarna i ren energi mer än trefaldigas under det kommande decenniet, säger Fatih Birol.

Risken för framtida energikriser har ökat. IEA tror att energimarknaderna framöver kommer att vara turbulenta, dels som följd av minskade investeringar i olja och gas under tidigare prisfall 2014-15 och 2020, dels på grund av för små investeringar i förnybar energi för att möta de framtida behoven.

Samtidigt understryker IEA att åtgärder för att nå målen inte behöver vara dyra. Mer än 40 procent av utsläppsminskningarna som krävs kan enligt IEA komma från åtgärder som betalar sig själva, såsom att effektivisera energianvändningen, begränsa gasläckage eller att bygga ut vind- och solenergi på platser där de nu är billigare än alternativen.

Läs mer:

Mer pengar till svenskt klimatbistånd

FN-möte om miljön ”blir ganska rumphugget”

Ämnen i artikeln

Vindkraft
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt