Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/norrskenet-kan-synas-aven-i-natt/

VETENSKAP

Norrskenet syns även i natt – men svagare

Norrsken över Stockholm på fredagen.
Norrsken över Stockholm på fredagen. Foto: Nina Barcon

Fredagskvällens norrsken över södra Sverige fick en repris natten mot söndag. Vid 21-tiden började det åter synas ett svagt norrsken från Stockholmstrakten.

– Om det kommer en topp till blir den sannolikt mellan 02 och 04 i natt, säger Calle Bergstrand som driver sajten och Facebooksidan ”Norrsken Sverige”.

Fredagskvällens klara väder över stora delar av södra Sverige gjorde det möjligt för tiotusentals människor att ta del av det som är betydligt vanligare i norr.

Under kvällen fylldes sociala medier av bilder tagna med mobiltelefoner och systemkameror, många även inifrån större städer där norrskenet trängde igenom ljusföroreningar och det starka ljuset från månen.

Norrsken från Järfälla klockan 02 natten mot lördagen. Norrskenet hade då sänkt sig något och mattats av i styrka.
Norrsken från Järfälla klockan 02 natten mot lördagen. Norrskenet hade då sänkt sig något och mattats av i styrka. Foto: Clas Svahn

Norrskenet, som bildas när laddade partiklar från solen träffar jordatmosfären, kunde ses så långt söderut som Tyskland, rapporterar sajten Spaceweather. Ju längre söderut, desto lägre mot horisonten i norr syns det.

– Det finns möjligheter att aktiviteten på solen gör att det går att se norrsken även natten mot söndag, i så fall troligen mellan 02 och 04, säger Calle Bergstrand som driver sajten och Facebooksidan ”Norrsken Sverige”.

Och under lördagskvällen syntes ett grönt band över den norra delen av himlen från de platser där vädret gjorde det möjligt.

Men läget var inte lika bra under lördagskvällen som i fredags. Enligt SMHI råder det mulet väder i Götaland medan östra Svealand har delvis klart. Men även den delen av södra Sverige kommer att få se ökad molnighet från och med midnatt.

Om man tänker försöka se norrskenet ska man ge sig till en plats med bra sikt åt norr och utan skymmande hus eller träd, helst utanför stadens ljus.

Ämnen i artikeln

Norrsken
Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt