Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/ny-allians-ska-fa-lander-att-fasa-ut-fossila-branslen/

VETENSKAP

Ny allians ska få länder att fasa ut fossila bränslen

Representanter från länder som under torsdagen ingick en allians för att fasa ut produktionen av kol, olja och gas.
Representanter från länder som under torsdagen ingick en allians för att fasa ut produktionen av kol, olja och gas. Foto: Andy Buchanan/AFP

Intresset var stort när Danmark och Costa Rica på COP 26 lanserade en allians för länder som förbinder sig att fasa ut produktionen av kol, olja och gas.

Fossila bränslen har länge varit en het fråga på FN:s klimatmöten. Men inte för att de ska fasas ut utan för att oljeländer hindrar att frågan tas upp. Men på COP 26 märks en förändring.

– Om vi ska hantera klimatkrisen behöver vi en ordnad men kraftfull utfasning av olje- och gasproduktion. Vi bjuder in andra nationella och regionala regeringar att ansluta sig och anpassa sin produktion av olja och gas till målen i Parisavtalet, sa Andrea Meza, klimat- och miljöminister i Costa Rica.

Tillsammans med Danmarks klimat- och energiminister Dan Jørgensen, lanserade hon den nya alliansen ”Beyond oil and gas”, Boga, (bortom olja och gas). Syftet är att få länder att sätta slutdatum för utvinning av fossila bränslen och vidta åtgärder för att deras planer för kol, olja och gas är i linje med 1,5-gradersmålet.

Sverige har gått med för att den fossila eran är en parentes i historien, och den måste ta slut.

Hittills har tio länder och regioner anslutit sig, bland annat Frankrike, Quebec, Spanien, Grönland, Irland, Nya Zeeland och Sverige som hade representanter på plats och möttes av applåder när de klev upp på scenen.

Produktionsgapet fortsatt stort
Produktionsgapet fortsatt stort
Grafik: DN Källa: The Production Gap 2021 Report

Lanseringen väckte stor uppmärksamhet här i Glasgow. Hundratals personer köade utanför dörrarna och långt ifrån alla som ville fick komma in.

Även om Danmark är en av EU:s största oljeproducenter tillhör alliansens länder inte världens stora oljeproducenter. Värt att notera är att Norge inte är med, och inte heller Storbritannien – klimatmötets värdland.

På frågan om alliansen kan få någon betydelse när de stora oljenationerna inte är med svarade Dan Jørgensen:

– Vi pratar med många andra länder som inte är här i dag, jag har lovat att inte nämna några namn. Vi hoppas att fler länder kommer att ansluta sig de närmaste dagarna.

Världens tio största oljeproducenter
Världens tio största oljeproducenter
Grafik: DN Källa: eia.gov

Sedan tidigare har bland annat Costa Rica, Frankrike, Spanien och Danmark satt slutdatum för sin olje- och gasproduktion. För Danmark är det 2050 som gäller.

– Det har inte varit ett enkelt beslut. Det är ett kostsamt beslut som berör många människor och som innebär att vi måste investera i förnybar energi som vind, och skapa nya jobb, säger Dan Jørgensen, Danmarks klimat- och energiminister i samband med presentationen.

Per Bolund, Sveriges miljöminister.
Per Bolund, Sveriges miljöminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

I sin presentation nämnde miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) den lagändring som är på gång i Sverige, som ska sätta stopp för fossil utvinning. Om det går som beräknat träder den i kraft den 1 juli 2022. Han lyfte även vikten av att några måste ta täten.

– Sverige har gått med för att den fossila eran är en parentes i historien, och den måste ta slut. Vi har sett så många gånger i historien att för att något ska hända måste någon gå före.

Pete Erickson, forskare vid Stockholm Environment Institutes kontor i Seattle, tror att den nya alliansen kan få betydelse om den utvidgas och fler länder kommer med.

– Det sätt som Boga kan få inflytande på är att bidra till att skapa en ny norm i de internationella klimatdiskussionerna på så sätt att även olje- och gasproduktionen måste fasas ut, inte bara kol, säger han.

Framtida produktion av fossila utsläpp
Framtida produktion av fossila utsläpp
Grafik: DN Källa: The Production Gap 2021 Report

Historiskt har fossila bränslen varit en brännande fråga på FN:s klimatmöte. Inte främst för att de måste fasas ut om klimatmålen ska nås, utan oftast och främst för att stora oljeländer lägger mycket energi på att stoppa diskussioner om fossila bränslen.

Så fort ordet fossilt används under klimatförhandlingarna avbryter något oljeland, oftast Saudiarabien eller Irak, med att säga ”ordningsfråga” och då måste diskussionen stoppas. Argumentet är att fossila bränslen inte nämns i avtalet och därför inte heller ska tas upp i förhandlingarna.

Men trycket på att fasa ut fossila bränslen har stadigt ökat. Och här på COP 26 i Glasgow märks nu en förändring. Ordet ”fossila” har för första gången dykt upp i ett utkast till en förhandlingstext, vilket är historiskt.

Caroline Lucas, brittisk parlamentsledamot.
Caroline Lucas, brittisk parlamentsledamot. Foto: Jannike Kihlberg

Och ytterligare en allians med mål att fasa ut fossila bränslen har haft pressträff. Den kallas för nedrustningsavtal för fossila bränslen enligt samma modell som har använts för kärnvapen. Den samlar bland annat över hundratusen privatpersoner som parlamentariker och forskare men också städer som bland annat Los Angeles , Barcelona, Toronto och Sydney.

En av medlemmarna är Caroline Lucas, ledamot för de gröna i det brittiska parlamentet:

– Regeringar runt om i världen är knutna till fossila bränslen, inte minst den brittiska som är en av de värsta. Under en tvåårsperiod träffade de företrädare för fossila bränslen 9 gånger oftare än företrädare för förnybara bränslen företag.  Sedan Parisavtalet har 4 miljarder pund lagts på subventioner till olje- och gasbolag. Det är inte en tillfällighet att det inte är fokus på att fasa ut fossila bränslen, säger Caroline Lucas.

Dessa 25 länder tar fram mest kol, olja och gas
Deras utvinning ligger bakom 90 procent av de globala utsläppen av koldioxid från fossila bränslen (2019).
Dessa 25 länder tar fram mest kol, olja och gas
Grafik: DN Källa: The Production Gap 2021 Report.

Läs mer: DN:s rapportering från klimatmötet COP 26 i Glasgow

Ämnen i artikeln

Parisavtalet
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt