Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/okning-av-cannabis-relaterad-schizofreni-i-danmark/

VETENSKAP

Ökning av cannabis-relaterad schizofreni i Danmark

Foto: Helena Landstedt/TT

Att missbruka cannabis kan öka risken att drabbas av schizofreni senare i livet med upp till fem gånger. Det visar en ny dansk studie som också visar att andelen schizofrenifall i Danmark som kan bero på cannabismissbruk har fyrfaldigats sedan mitten av 1990-talet.

Andelen fall av schizofreni som kan bero på cannabismissbruk har ökat med fyra gånger i Danmark sedan mitten av 1990-talet, från två procent till åtta procent. Det visar en stor registerstudie som har analyserat uppgifter om hela den danska befolkningen över 16 år mellan 1972 och 2016. Sammanlagt ingår uppgifter från över sju miljoner människor under dessa 45 år.

Forskarna har hämtat in data över de som behandlats inom sjukvården för cannabismissbruk och relaterat dem till de som fått en schizofreni-diagnos för att se om det finns en länk mellan de två. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry.

– Väldigt få i hela populationen behandlades för cannabismissbruk och ganska få drabbades av schizofreni, men den stora datamängden gjorde det möjligt för oss att studera om det fanns något samband mellan dessa två, säger Merete Nordentoft, professor i psykiatri vid Köpenhamns universitet och ansvarig för studien i en författarintervju på tidskriftens webbplats.

– Dessutom kunde vi kontrollera för många andra faktorer som skulle kunna bidra som exempelvis missbruk av alkohol eller andra droger, annan psykiatrisk sjukdom både hos personerna och deras föräldrar, samt föräldrarnas utbildningsbakgrund och patienternas kön och ålder. Vi kunde alltså utesluta många andra förklaringar till våra resultat, säger Merete Nordentoft.

Eftersom det är en registerstudie så kan den inte visa ett strikt orsakssamband. Forskarna har därför analyserat vad som skulle krävas för att förklara resultatet med något annat.

– Det kan fortfarande finnas någon eller några okända faktorer som påverkar resultatet, som födelsekomplikationer eller trauma i barndomen, men det skulle krävas att dessa ökade risken med fem till tio gånger för att de skulle kunna förklara våra resultat, och det tror jag inte på, säger Merete Nordentoft.

Hon berättar att både missbruket av cannabis och potensen i de cannabis-preparat som används har ökat i Danmark under de senaste decennierna. Något som hon menar kan vara orsaken till ökningen av andelen fall av schizofreni som kan bero på cannabis.

– Vi kunde se att de som behandlades för cannabismissbruk hade fem gånger så hög risk att drabbas av schizofreni jämfört med de som inte gjorde det och den siffran är sannolikt i underkant eftersom det kan finnas en grupp människor som lider av ett missbruk, men som inte behandlas av sjukvården, som vi då missar, säger hon.

Hon menar att det viktigaste budskapet som studien ger är att den visar att cannabis inte är ofarligt.

– Det finns en risk att allt fler betraktar cannabis som en säker drog, eftersom användningen legaliseras i många länder. Men den slutsatsen kan man inte dra. Man bör vara medveten om att det finns en förhöjd risk att drabbas av schizofreni, säger hon.

Läs mer: Läs hela studien här.

Läs mer: Intervju med Merete Nordentoft

Ämnen i artikeln

Danmark
Cannabis
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt