Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/orikets-forhandlare-vart-land-slukas-av-stigande-hav/

VETENSKAP

Örikets förhandlare: ”Vårt land slukas av stigande hav”

Tuvalus chefsförhandlare Seve Paenium.
Tuvalus chefsförhandlare Seve Paenium. Foto: Jannike Kihlberg

Tuvalus chefsförhandlare Seve Paenium fick de längsta och varmaste applåderna för sitt anförande under det stora mötet i plenisalen på fredagen. För det lilla öriket är klimatkrisen redan här i form av stigande havsnivåer som hotar huvudön.

– Klimatkrisen är ingen fantasi, vi lever i den varenda dag, sa Seve Paenium, förhandlingsledare från öriket Tuvalu vid stormötet.

Han beskrev varför de hade kommit till klimatmötet COP 26 i Glasgow från Tuvalu i Stilla havet på andra sidan jordklotet, en lång och utmanande resa.

– Vi gjorde den för vi trodde och hoppades på att COP 26 skulle bli ett avgörande möte, en vändpunkt, sa Seve Paenium.

Han beskrev inledningen av mötet där politiska toppar från hela världen talade i Glasgow som lovande och att det gav stora förhoppningar om att årets möte skulle leda till att världen skulle vara på väg mot att nå 1,5-gradersmålet.

Men efter den hoppfulla inledningen för en dryg vecka sedan har mötet inte levt upp till förväntningarna. Seve Paeniums besvikelse är tydlig. På de stora bildskärmarna syntes att han hade tårar i ögonen.

Många länder hade begärt ordet när klimatmötets alla länder möttes för att diskutera det senaste förslaget till övergripande avtalstext. De flesta inlägg fick applåder, men det var Tuvalus förhandlingschef Seve Paenium som fick de längsta och varmaste applåderna när han beskrev hur ö-riket redan pressas av klimatkrisen. Han uppmanade de andra länderna att vässa sina ambitioner så att den globala uppvärmningen kan begränsas till runt 1,5 grader.

– Vi är i frontlinjen av klimatförändringen. Vårt folk lider, vi behöver stöd och hjälp både i form av att utsläppen minskar men också med anpassning och finansiering, sa han till DN efter mötet i plenisalen.

Trots att det bara återstår några timmar av mötet hoppas Paenium fortfarande att de beslut som ska tas kan bli bättre för honom och de boende på Tuvalu.

– Nu finns en stor utmaning i de få timmar som är kvar. Vi hoppas på starkare åtaganden för att minska utsläppen och starkare åtaganden för att komma upp med finansiering. Vi vill se en särskild finansiering för skador och förluster som orsakas av klimatförändringen, säger Seve Paenium.

För några dagar sedan blev Tuvalus utrikesminister Simon Kofe viral när han talade till förhandlarna på COP 26 stående i havet med vattnet upp till knäna för att visa önationens krisläge.

– Anpassning är en stor och prioriterad fråga för Tuvalu. Vi behöver mobilisera finansiering för anpassning, vårt land slukas av det stigande havet så vi behöver ersättning och hjälp för att skydda oss, säger Seve Paenium.

– På vår huvudö ligger närmare hälften, 40 procent, av ytan under nivån för det högsta tidvattnet.  Den är väldigt känslig för högt vatten och vågor vid stormar, och även för saltvatten som tränger in underifrån och kommer in i grundvattnet, berättar Seve Paenium.

Ämnen i artikeln

Parisavtalet
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt