Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/poangen-med-drommar-ar-att-de-ar-konstiga-enligt-en-ny-teori/

VETENSKAP

Poängen med drömmar är att de är konstiga, enligt en ny teori

Enligt Erik Hoels hypotes är meningen med drömmar att de ska vara konstiga och sparsamma med detaljer för att förhindra att hjärnan blir överanpassad till våra vardagliga upplevelser och intryck.
Enligt Erik Hoels hypotes är meningen med drömmar att de ska vara konstiga och sparsamma med detaljer för att förhindra att hjärnan blir överanpassad till våra vardagliga upplevelser och intryck. Illustration: Georgia Turner/Patterns

Vi drömmer märkliga drömmar för att bättre klara av verkligheten, enligt neurovetaren Erik Hoel. Hans hypotes är inspirerad av lärdomar från artificiell intelligens, och strider mot den dominerande teorin om att drömmar är en biprodukt när hjärnan skapar ordning i våra minnen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.