Två hjältar tillika ”gurus” inom klimatforskningen. Så beskriver Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, två av årets Nobelpristagare i fysik.
– Jag blev nog lika glad som om jag hade fått priset själv, säger hon.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:23
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/professor-om-pristagarna-de-ar-ju-hjaltar/
Två hjältar tillika ”gurus” inom klimatforskningen. Så beskriver Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, två av årets Nobelpristagare i fysik.
– Jag blev nog lika glad som om jag hade fått priset själv, säger hon.
De två pristagarna, Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann, som delar på ena hälften av årets Nobelpris i fysik, får priset för sin banbrytande forskning om klimatet.
– Jag blev jätteglad av flera skäl. Dels för att det här är två jätteduktiga forskare, dels för att den här typen fysik uppmärksammas. Förståelsen av klimatet är väl värt ett Nobelpris, säger Anna Rutgersson.
Hur viktiga är klimatmodellerna för klimatforskningen?
– De är helt fundamentala. Vi behöver även mätningar, så klart, men för att förstå kopplingen och komplexiteten mellan väder och klimat, hur de påverkar varandra och hur de påverkar varandra på sikt, behöver man modeller, säger Anna Rutgersson.
Syukuro Manabe, verksam vid Princeton University i USA, uppmärksammas för sitt arbete där han visat hur ökade nivåer av koldioxid i atmosfären leder till höjda temperaturer på jordytan. Hans arbete har lagt grunden för nuvarande klimatmodeller.
Men Syukuro Manabe var egentligen inte först. Den kopplingen förstod även svensken Svante Arrhenius (1859-1927).
– Men medan Arrhenius var mer teoretisk, satte Manabe in denna insikt i ett modellsystem där han kunde visa att en fördubbling av koldioxidhalten resulterar i en tvågradig uppvärmning, en uppskattning som står sig ganska väl än i dag, säger Anna Rutgersson.
Klaus Hasselmann prisas för att ha kopplat samman väder och klimat, och på så sätt besvarat frågan varför klimatmodeller kan vara pålitliga trots att vädret är så omväxlande.
– Vädret varierar ju jättemycket. Att ur det urskilja en klimatsignal, om och i så fall hur dessa variationer påverkar klimatet, är inte lätt och här har Hasselmanns forskning haft jättestor betydelse, säger Anna Rutgersson.
Läs mer:
Nobelpriset i fysik delas mellan Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann samt Giorgio Parisi