Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 07:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/rekordfa-med-covid-vardas-pa-intensiven/

VETENSKAP

Rekordfå med covid vårdas på intensiven

Foto: Johan Nilsson/TT

För tillfället vårdas endast tolv patienter med covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar (iva). Inte sedan september 2020 har antalet covidpatienter på iva varit så få. Men underbart är kort. Smittspridningen kan vara på väg upp igen.

Ända sedan den senaste toppen i januari har antalet patienter som vårdas med covid-19 på sjukhus minskat successivt och är nu nere på rekordlåga nivåer. Åtminstone sett till hur många som vårdas på någon av landets intensivvårdsavdelningar.

På fredagen var detta antal tolv stycken, enligt intensivvårdsregistret. Så få patienter på iva har det inte varit sedan den 11 september 2020, då antalet patienter på iva med covid-19 också var tolv.

Medianåldern på dem som vårdats under hela pandemin är 63 år och en övervägande majoritet, 69 procent, är män. Av de 67 patienter som vårdats på iva de senaste 30 dagarna var 45 patienter 60 år eller äldre. Bland dessa patienter var ovaccinerade eller personer som bara fått en dos tydligt överrepresenterade, i förhållande till hur stora de respektive grupperna är i befolkningen.

Under hela pandemin har trycket på sjukvården setts som en indikator på hur stor smittspridningen är. Inte minst nu, när testningen minskat drastiskt. Vad gäller trycket på sjukvården finns dock en eftersläpning. För intensivvård är denna eftersläpning i snitt 10,6 dagar från insjuknandet.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste scenario kommer smittspridningen att börja öka igen, för att att nå en topp i slutet av denna månad, för att därefter minska så att den är på låga nivåer under sommaren. Huruvida smittspridningen är på väg upp eller inte, är alltså svårt att veta eftersom antalet iva-patienter speglar hur smittspridningen var för elva dagar sedan. Hur trycket ser ut på den övriga sjukvården är också oklart, eftersom Folkhälsomyndigheten inte sammanställer sådan statistik längre.

Ett tecken på att smittspridningen kan vara på väg upp är att minskningstakten av antalet smittade saktat in eller avstannat helt i vissa regioner, enligt en rapport från i torsdags av Folkhälsomyndigheten.

Av de personer som är 18 år och äldre har 64 procent fått tre doser vaccin. Av dem som är 80 år och äldre har 70 procent fått fyra doser. Sedan drygt en månad rekommenderas även personer i åldern 65-79 år att ta en fjärde dos vaccin och 45 procent har hittills tagit denna dos.

– Vi kan inte nog trycka på vikten av att så många som möjligt tar chansen att vaccinera sig. Sverige befinner sig fortfarande i en pandemi, och vaccinet ger ett högt skydd mot svår sjukdom och död, säger statsepidemiologen Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Läs mer:

WHO: 15 miljoner dödsfall kan kopplas till pandemin

Smittskyddsläkare: Risk att spridningen av covid-19 ökar i höst

Kraftig ökning av antalet barn som haft covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt