Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/sa-lyckades-saudiarabien-fa-bort-referenser-till-fossila-branslen-i-ipcc-rapport/

VETENSKAP

Så lyckades Saudiarabien få bort referenser till fossila bränslen i IPCC-rapport

Den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman hälsar på USA:s klimatsändebud John Kerry vid konferensen Green Initiative Summit i Saudiarabiens huvudstad Riyadh i måndags.
Foto: Bandar Aljaloud/Saudiska kungahuset/AP

”Fossila bränslen” var med i forskarnas utkast – men när dokumentet från FN:s klimatpanel IPCC publicerades var orden borta.

DN har gått igenom dokument som visar hur oljeländer, med Saudiarabien i spetsen, lyckats påverka sammanfattningen för beslutsfattare från den senaste IPCC-rapporten.

Enligt DN:s källor är detta det senaste av många exempel på hur framför allt oljeländer i decennier har bromsat världens klimatarbete.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.