Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 12:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/sa-ska-sverige-ge-sig-in-i-kampen-om-rymden/

3 min 18 sek. 2021 har alltså alla förutsättningar att bli ett riktigt spännande rymdår, och konkurrensen är stor länder emellan för att bli och förbli inflytelserika aktörer i rymden.
VETENSKAP

Så ska Sverige ge sig in i kampen om rymden

Sverige vill bli en rymdnation att räkna med. Men 2021 är konkurrensen benhård: med amerikansk drönarflygning på Mars, rysk filminspelning i rymden och kinesisk rymdstation. Fast forskningsministern har en plan.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 9 Ett foto av Mars yta, taget av Nasas fordon Perseverance den 31 mars 2021.
Foto: AFP
Bild 2 av 9 Uppskjutningen av de första två satelliterna till det europeiska navigationssystemet Galileo 11 oktober 2011, visad på skärmar i Galileos kontrollcentral i Oberpfaffenhofen i södra Tyskland.
Foto: Uwe Lein/AP
Bild 3 av 9 Regeringen har nyss beslutat att investera i Esrange, för att ­kunna skicka upp satelliter i omloppsbana. ”Vi behöver vara en stark rymd­nation”, ­säger forskningsminister Matilda Ernkrans.
Foto: Daniel Costantini
Bild 4 av 9
Bild 5 av 9 Forsknings­minister Matilda Ernkrans: Jag är fascinerad över att vårt lilla land ändå har funnits med i ­rymden sedan i början av 1960-talet.
Foto: Daniel Costantini
Bild 6 av 9 Rymdtekniker Stefan Krämer trimmar in ett vätskeexperiment som ska flyga på nästa Suborbital express. Den skjuts upp sommaren 2022. Grafenpartiklar ska blandas in i vätskan under tyngdlöshet.
Foto: Daniel Costantini
Bild 7 av 9 Rymdtekniker Stefan Krämer på SSC förklarar varför Esrange är så bra placerat utanför Kiruna. Omloppsbanan går från pol till pol istället för att följa ekvatorn som så många andra uppskjutningar.
Foto: Daniel Costantini
Bild 8 av 9 Rymdtekniker Marcus Lindh på SSC förevisar ett experiment för rymdminister Matilda Ernkrans.
Foto: Daniel Costantini
Bild 9 av 9 Det är ont om ­utrymme. Här i cylindern måste experimenten få plats för att kunna skickas upp med en raket från Esrange i Kiruna.
Foto: Daniel Costantini