Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studie-rokning-okar-risken-for-svar-covid-19/

HÄLSA

Studie: Rökning ökar risken för svår covid-19

En genetisk benägenhet att bli storrökare är kopplad till en tiofaldig ökning i risken att dö i covid-19, enligt en ny studie.
En genetisk benägenhet att bli storrökare är kopplad till en tiofaldig ökning i risken att dö i covid-19, enligt en ny studie. Foto: Martina Holmberg / TT

Det är mycket sannolikt att rökning ökar risken för att insjukna i svår covid-19 och att dö i sjukdomen, enligt en ny studie. Samtidigt finns en viss överlappning mellan grupper där rökare är överrepresenterade och där vaccinationsgraden är låg.

– Om vi pratar jämlikhet och hälsa är jag väldigt bekymrad över att det är dessa grupper som inte är vaccinerade, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhetschef för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm.

Tidigt under pandemin kom motstridiga bud om rökning och covid-19. En studie som visade på minskad risk för rökare att drabbas drogs tillbaka efter att forskarna visat sig vara betalda konsulter för tobaksindustrin.

Sedan dess har flera studier tvärtom talat för att rökare löper ökad risk för covid-19 – något som har bedömts vara mer rimligt med tanke på att sars-cov-2 är ett virus som sätter sig i luftvägarna och lungorna.

– Studierna som visar på minskad risk har varit förbryllande eftersom de intuitivt talar emot medicinsk vetenskap. Om du röker så har du skadad lungvävnad och då är det vanligtvis lättare att bli smittad av infektioner i lungorna, säger Farshid Jalalvand, biträdande forskare vid Klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Nu visar ytterligare en studie i respirationstidskriften Thorax på ett samband mellan rökning och ökad risk för svår sjukdom eller död i covid-19. Vad som skiljer denna studie från tidigare är att den inte bara analyserar observationsdata, utan även har analyserat gendata från en brittisk så kallad biobank, där provmaterial från frivilliga samlats för vetenskapliga studier.

Forskarna har först tittat på genfaktorer som ökar risken för att börja röka och att bli storrökare. Därefter har de jämfört dessa genfaktorer med risken för svår sjukdom eller död i covid-19. Det visade sig då att en genetisk benägenhet för att börja röka var kopplad till 45 procents högre risk för infektion och 60 procents högre risk för sjukhusinläggning i covid-19.

En genetisk benägenhet att bli storrökare var kopplad till en fördubbling av risken för infektion, en femfaldig ökning i risken för sjukhusinläggning och en tiofaldig ökning i risken att dö i viruset.

Denna studiemetod, kallad mendelsk randomisering, har sedan kopplats ihop med en enklare observationsstudie på 420 000 personer, varav drygt 1 600 testade positivt för covid-19 under studieperioden. Av dessa visade sig rökare löpa 80 procent högre risk att läggas in på sjukhus för covid-19 vård än icke-rökare.

Christer Janson, professor i lung- och allergiforskning vid Uppsala universitet, tycker att det är en bra studie.

– Genom att titta på de ärftliga faktorerna för rökning kan man sortera bort alla de störfaktorer som förekommer i observationsstudier på rökare. Vi vet till exempel att rökning är kopplad till sämre socioekonomisk status och andra faktorer som påverkar resultatet, säger Christer Janson.

Sju procent av befolkningen i Sverige röker dagligen, enligt Folkhälsomyndigheten. Rökning är fyra gånger vanligare bland personer som inte har gått gymnasiet än bland personer med eftergymnasial utbildning. Bland personer födda i övriga Norden är 13 procent rökare medan antalet rökare bland personer födda i övriga Europa respektive övriga världen är 10 procent.

Cecilia Magnusson, professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på KI och verksamhetschef för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm, ser en viss överlappning mellan grupper som röker och grupper med låg vaccinationsgrad.

– Rökare är överrepresenterade bland utlandsfödda och bland personer med låg utbildning och låg inkomst i utsatta områden. Det är de grupper som har drabbats hårdast av viruset och det är även där vaccinationsgraden är lägre. Om vi pratar jämlikhet och hälsa är jag väldigt bekymrad över att det är dessa grupper som inte är vaccinerade, säger Cecilia Magnusson.

Hur ska man tänka som rökare om man fortfarande är ovaccinerad?

– Det finns ingen anledning att skrämma upp rökare extra mycket, men rökare har en sämre hälsa generellt och vi vet att vaccinet skyddar bra mot allvarlig covid-19. Som rökare bör man absolut vaccinera sig, säger Cecilia Magnusson.

Läs mer:

Fakta i frågan: Vilka är de ovaccinerade?

Karin Bojs: Fort och fel i forskning om covid-19

Ämnen i artikeln

Hälsa
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt