Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-1-juli-postcovid-det-vet-vi-nu/

VETENSKAP

Studio DN 1 juli: Postcovid – det vet vi nu

På Karolinska universitetssjukhuset finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19.
På Karolinska universitetssjukhuset finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19. Foto: Anders Wiklund/TT

Fler än 13 000 personer i Sverige har hittills fått diagnosen postcovid. Vad vet vi i nuläget om de som drabbats? Vilka är de vanligaste och allvarligaste symtomen? Och när bör du söka hjälp? DN:s medicinreporter Anna Bratt reder ut i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Postcovid – det vet vi nu
0:00 / 18:35

Vad är postcovid?

– Postcovid är när man har symtom efter att ha haft en infektion av covid-19. Om man har fortsatta långdragna symtom, oftast minst tolv veckor efter att man insjuknade i covid-19, eller så har man också fått symtomen en tid efter infektionen. Då kan man få diagnosen postcovid.

Som de regelbundna lyssnarna av Studio DN vet så är vi petiga med vetenskapen och försöker sålla från vad man vet och inte vet. När du beskriver postcovid får jag känslan av att det är ett gäng symtom som man kikar på, har jag förstått det rätt då?

– Ja, det stämmer. Det är inte en sjukdom, eller ett tillstånd. Utan det är som ett samlingsbegrepp för en lång rad olika symtom.

Vilka är de allvarligaste symtomen?

– De vanligaste symtomen är att man får en extrem trötthet. Man får en hjärntrötthet och blir lite kognitivt nedsatt, det vill säga att arbetsminnet och närminnet blir dåligt. Många får också smärta i kroppen och bröstet, lungfunktionen och andningen är sämre. Men sedan finns det också lite mer ovanliga och allvarliga problem, till exempel något som heter POTS, som jag tror man kan se som ett av de mer allvarliga symtomen. Det är ett tillstånd som gör att så fort man reser sig upp så rusar pulsen iväg. Man får nästan som en hjärtrusning eller hjärtklappning.

I avsnittet hör du även teorierna kring vad postcovid beror på, när du borde gå till läkaren med dina problem och varför andra vaccindosen är viktig för skydd mot deltavarianten.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Postcovid – det vet vi nu
0:00 / 18:35

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Anna Bratt: Forskarnas tre möjliga förklaringar till postcovid

Över 11 000 har drabbats av postcovid – majoritet kvinnor

Över en miljon britter anser att de lider av postcovid

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt