Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-10-september-darfor-fungerar-bra-sex-mot-nastappa-och-annan-forskning-som-far-dig-att-le/

VETENSKAP

Studio DN 10 september: Därför fungerar bra sex mot nästäppa – och annan forskning som får dig att le

Årets IgNobelpris går bland annat till en svensk lingvist som kartlagt och namngett kattens alla läten.
Illustration: Stefan Rothmaier

Att en katt kan spinna, jama, fräsa och morra är väl känt. Men en katt kan också gny, jämra, kurra, kuttra, kvittra, grymtar, mumla, spotta, yla, tjattra, pipa, drilla och göra en massa andra läten för att kommunicera.

Forskning om kattspråk belönas med ett av årets IgNobelpris – som också går till studier av uppochnedvända noshörningar, överviktiga politiker och orgasmer.

I Studio DN berättar vetenskapsredaktör Maria Gunther om vetenskap som är rolig och tankeväckande, på samma gång.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Årets IgNobelpris: Övervikt hos korrupta politiker och orgasm mot nästäppa
0:00 / 14:20

Den svenska forskaren bland årets pristagare, lingvisten Susanne Schötz, vad har hon gjort?

– Hon har lyssnat på katter och kartlagt och namngett deras olika ljud. Det är lite roligt att hon kommer just från Lunds universitet, en lång rad av priser under senare år har gått till forskare just där.

– Susanne Schötz har spelat in katter och analyserat deras ljud liksom på många olika sätt och alltså också skapat fonetiska bilder och ett helt nytt namngivningssystem för katternas läten. Ingen hade forskat på det här sedan 1944.

Har du någon favorit bland årets pristagare?

– Det är svårt för jag gillar många, men jag tror att min favorit är de som hittat ett samband mellan övervikt hos ministrar och korruption. Man har uppskattat BMI från bilder på ministrarnas ansikten och sedan jämfört med mått på hur korrupt landet är där de är ministrar.

Vad tror du – blir man korrupt av av att vara överviktig eller blir man överviktig om man är korrupt?

– Jag tror att poängen här är att man blir överviktig om man är korrupt. Han som har fått priset har jämfört med tidigare studier, och då har man till exempel tittat på hur många schweiziska klockor som regeringsmedlemmar köper – men det är ju inte alla som gillar sådana klockor. Men mat, det gillar de flesta.

I avsnittet också om varför skägg skyddar mot slagsmål, om hur det luktar i en biosalong och hur man kan locka fram idéer som ligger utanför de stora hjulspåren.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Årets IgNobelpris: Övervikt hos korrupta politiker och orgasm mot nästäppa
0:00 / 14:20

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer:

Årets IgNobelpris: Övervikt hos korrupta politiker och orgasm istället för nässpray

Katters kommunikation gav ännu ett IgNobel-pris till Lund

Ämnen i artikeln

DN podcast
Lund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt