Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-darfor-eldas-nastan-allt-plastavfall-i-sverige-upp/

VETENSKAP

Studio DN: Därför eldas nästan allt plastavfall i Sverige upp

Svensk Plaståtervinning i Motala återvinner plastförpackningar.
Svensk Plaståtervinning i Motala återvinner plastförpackningar. Foto: Magnus Andersson/TT

Man svär över att avfallsbehållaren är proppfull, men fortsätter att gå dit – med papper, glas, metall och plast. Kanske tänker man att mängden emballage och plastförpackningar från en vanlig familj är orimlig, men att det är tur att det går att återvinna. Eller?

I Studio DN berättar reporter Sverker Lenas om vad som händer med plasten – och varför uppeldning också kallas återvinning.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför eldas nästan allt plastavfall i Sverige upp
0:00 / 16:55

Plasten i våra hushållssopor utgör inte den största andel avfallsplast – var kommer den ifrån?

– I de flesta fall kommer den inte från hushållsförpackningarna, utan från en kategori som Naturvårdsverket kallar ”blandat avfall och sorteringsrester från verksamheter”. Det kan röra sig om bygg- och rivningsavfall. Det finns ju en mängd plastföremål i samhället som man kanske inte tänker så mycket på: nästan allt är gjort av plast. Många moderna bilar, leksaker och andra produkter, så även om det inte är hushållssopor som bidrar med den största plastmängden, kan fortfarande många av plastföremålen komma från hushåll.

Återvinningen av plast är en djungel. Vad är det för skillnad mellan återanvändning, materialåtervinning och energiåtervinning?

– De ingår i EU:s så kallade avfallstrappa, eller avfallshierarkin, som grundar sig på ett EU-direktiv som finns inskrivet i en svenska miljöbalken. Det går ut på att man först och främst ska minimera användningen av en resurs – som plast – genom att till exempel köpa mindre plastsaker. Näst bäst är att återanvända produkterna, alltså till exempel sälja eller ge bort dem så att de kommer till användning hos någon annan. Därefter kommer materialåtervinning. Det är vad man hoppas ska ske när man stoppar en plastförpackning i återvinningen – att den blir till en ny plastförpackning. Går inte det, ägnar man sig i stället åt energiåtervinning eller avfallsförbränning: man eldar upp plasten och tar tillvarata den energi som uppstår i den processen. Sist kommer deponering, som betyder att man helt enkelt lägger skräpet i en hög eller gräver ned det. Det är tillåtet i andra länder i världen, men i Sverige är det i dag förbjudet.

I avsnittet får du också reda på vilken betydelse ny teknik för koldioxidupptagning kan få, och om varför plastproduktionen i världen väntas mångdubblas.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Därför eldas nästan allt plastavfall i Sverige upp
0:00 / 16:55

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Här brinner plasten som du har sorterat

Fossila bränslen måste stanna i marken om klimatmål ska nås

Sopeldning av plast värmer svenskarna om vintern

Ämnen i artikeln

DN podcast
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt