Dans har – utöver vinsterna med fysisk rörelse – flera olika hälsofördelar. I Studio DN berättar Augustin Erba, redaktör på DN Lördag, om hur dans utvecklar hjärta, hjärna och känsla av tillhörighet.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 12:40
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-har-ar-sex-halsoskal-till-att-du-borde-dansa-mer/
Studio DN: Här är sex hälsoskäl till att du borde dansa mer
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Lyssna på avsnittet:
Du har intervjuat neurologen, psykologen och dansforskaren Julia F Christensen om hur dans påverkar kropp och själ. Om vi börjar med hjärnan, vad händer där när vi dansar?
– Hon var väldigt fascinerande att prata med för att hon var otroligt förtjust i dans själv och var på väg in i en professionell danskarriär. Och sedan inträffade en slags ”Hollywoodolycka”, där hon ramlade på ett sätt som gjorde att hon inte längre kunde göra en del av de här svåra danserna som hon höll på med. Hon berättade att vi ofta uppfattar hjärnan som någonting separat, ungefär som vår mobiltelefon, något vi liksom har en bit ifrån oss. Men hjärnan och kroppen är väldigt sammanfogade. Det som händer i hjärnan när man gör saker som inte bara är en intellektuell verksamhet, där man också måste kombinera det med kroppsrörelse gör att det formas nya bindningar i hjärnan. Och det här är en av de saker som vi har lärt oss mer om på senare tid. Hjärnan är mycket mer plastisk än vad vi tidigare trott, den är bra på att bilda nya kombinationer. Att man lär sig nya saker upp i åldrarna är en av faktorerna som till exempel sänker hastigheten med vilken vi går in i demens. Det är väldigt bra för kropp och hjärna att få arbeta tillsammans, säger Augustin Erba i Studio DN.
I din artikel i Dagens Nyheter har du punktat upp dans, psykologi och fysiologi. En av punkterna har rubriken ”Dans är magi, åtminstone nästan”. Hur är dans magi, och varför bara nästan?
– Då vill jag återvända till uppdelningen vi ofta gör mellan mellan hjärna och kropp, att det är en felaktig uppdelning. Det här är ett gemensamt system och dans är ett sätt att träna det gemensamma hela systemet. Det är så många faktorer i dansen som påverkar oss, som hur ansträngande det är, vilka nya steg jag måste lära mig, om jag behöver samarbeta med någon annan, teknik och improvisation. Allt det här är hjärn- och kroppsverksamhet som måste arbeta tillsammans. Enligt den preliminära forskningen är det någonting som verkar visa att just dans ger lite mer fördelar än andra sporter. Och varför, eller om det stämmer, vet vi inte ännu. Det behövs fler och djupare studier. Men det finns ändå indikationer på att när hela systemet får arbeta tillsammans, är det bra för oss. Det kan handla om en så enkel sak som till exempel kroppsuppfattning.
Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om dansens effekter på hjärnan, känsla av samhörighet och musikens betydelse.
Lyssna på hela avsnittet här:
Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.
Läs mer: