Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-har-du-ratt-personlighet-for-att-bli-popular/

VETENSKAP

Studio DN: Har du rätt personlighet för att bli populär?

Vad säger forskningen om vem som blir populär och inte?
Foto: Beatrice Lundborg

Vissa människor utövar ett slags dragningskraft, bara genom hur de är. Och nu talar vi inte om sexuell attraktion – utan det som gör att en viss person blir populär. I Studio DN berättar vetenskapsreporter Johan Nilsson om vad forskningen säger om vem som blir populär och vem som inte blir det.

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Har du rätt personlighet för att bli poppis?
0:00 / 12:38

Du har intervjuat flera forskare om vad som gör att en människa blir populär, eller uppfattas som tråkig. Så vad gör egentligen en personlighetspsykolog?

– Det är alltså en psykolog som studerar personlighetens betydelse för olika saker, exempelvis vad som avgör om man blir populär eller inte. Eller annat som har att göra med ens personlighet.

Som lekman kan man tala om personer som sprider positiv energi – inom forskningen talar man om extroversion. Vad är det?

– Extroversion är ett begrepp som forskarna använder och inom vilket det ryms lite olika saker: social glädje, nyfikenhet, positiv energi, som du nämnde, och lust till äventyr. Man skulle kunna sammanfatta en extrovert person är utåtriktad, positiv och glad. Som motsats kan man tänka sig en introvert person, som sprider negativa vibbar snarare än positiva.

Om man inte är lagd åt det extroverta hållet, vad kan man göra åt det?

– Det är en bra fråga, för det här ju kopplat till personligheten, och den ligger fast nästan sedan födseln. Men de forskare jag pratat med säger att nästan alla människor har något som kan uppfattas som positivt, och att det gäller att ta fasta på det. Det kan till exempel vara att man är nyfiken av sig, även om man är introvert. Då kan man försöka låta den nyfikenheten märkas när man träffas andra. På så sätt kan man knyta nya kontakter.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet också om vad emotionell intelligens egentligen är, och vilka skillnader som finns mellan vad kvinnor och män ser som attraktivt.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Har du rätt personlighet för att bli poppis?
0:00 / 12:38

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Forskare: De här egenskaperna gör dig populär – och attraktiv

Det här avgör om du uppfattas som tråkig