Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-rekordhog-smittspridning-sa-bra-skyddar-vaccinet/

VETENSKAP

Studio DN: Rekordhög smittspridning – så bra skyddar vaccinet

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på måndagen nya restriktioner och uppmanade till vaccination för att minska spridningen av coronaviruset.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på måndagen nya restriktioner och uppmanade till vaccination för att minska spridningen av coronaviruset. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Julhelgerna är över, många går tillbaka till jobbet och skolorna öppnar. Samtidigt pågår coronapandemin och smittspridningen når nya rekordnivåer.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på måndagen nya restriktioner och uppmanade återigen till vaccination mot covid.

Johan Nilsson, reporter på Dagens Nyheters vetenskapsredaktion, berättar i Studio DN på vilket sätt vaccinet skyddar mot virusvarianten Omikron och varför så många blir sjuka trots dubbla doser.

DN Text

Lyssna här:

STUDIO DN  
Rekordhög smittspridning – så bra skyddar vaccinet
0:00 / 12:40

Vi är många som märker av den höga smittspridningen bland vänner och bekanta här i början av januari. Hur ser läget ut just nu?

– Smittspridningen har ökat senaste tiden och det kom förra veckan nya rekord i antalet bekräftade fall. Det går spikrakt uppåt , säger Johan Nilsson i Studio DN.

I diskussionen om vaccin hörs med jämna mellanrum argument om att ”vaccinerade blir ändå sjuka, så vad är poängen?”, eller ”jag tillhör inte en riskgrupp och behöver därför inte vaccin”. Vad är svaret på de frågorna och påståendena?

– Det stämmer delvis, eftersom du riskerar att få sjukdomen trots att du är vaccinerad. Framförallt omikronvarianten. Men, och det är den stora poängen, vaccinet skyddar tämligen väl mot svår sjukdom och död. Det syns tydligt på statistiken att ovaccinerade löper tolv gånger högre risk att hamna på IVA. Vaccinet kanske inte dämpar smittspridningen så mycket som man hoppats på, men det skyddar dig själv och antagligen andra, från att bli svårt sjuka.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om coronavaccinets betydelse under den fjärde vågen, forskningsläget kring munskydd och nya vaccin.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Rekordhög smittspridning – så bra skyddar vaccinet
0:00 / 12:40

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Palmira Koukkari Mbenga

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Nya restriktioner införs: Det gäller nu och framåt

Lena Hallengren: Vi har försökt ha framförhållning

Ämnen i artikeln

DN podcast
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt