Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 06:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/studio-dn-sa-forsoker-lakarna-losa-postcovidgatan/

VETENSKAP

Studio DN: Så försöker läkarna lösa postcovidgåtan

Bild 1 av 2 Anna Voltaire lider av trötthet, koncentrationssvårigheter och har förändringar på lungorna. Hon är en av 30 000 svenskar som har fått diagnosen postcovid.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 2 Judith Bruchfeld, överläkare och infektionsspecialist, och Michael Runold, överläkare och lungspecialist, tittar på röntgenbilder av en covidsjuk patient.
Foto: Roger Turesson

Omkring 30 000 personer i Sverige har fått diagnosen postcovid. Det gör att pandemin oupphörligen fortfarande är närvarande, trots att de flesta av oss redan börjat betrakta den som avlägsen. I Studio DN berättar medicinreporter Anna Bratt om postcovidgåtan och läkarnas ledtrådar för att lösa den.

DN Text

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Så försöker läkarna lösa postcovidgåtan
0:00 / 17:28

När pandemin bröt ut förstod man tidigt att det fanns personer som inte blev återställda, och sedan en tid finns diagnosen postcovid. Vem får den?

– Den som diagnosticeras med postcovid ska ha haft sina symtom och problem i mer än tre månader efter den ursprungliga infektionen.

Hur sjuka var dessa patienter till att börja med?

– Det finns de som blev sjukhusvårdade i kortare eller längre perioder, men också de som var sjuka men som ändå klarat sig hemma. En del av dem var rejält sjuka och hade svårt att andas, även om de var hemma. Andra hade lättare besvär, men blev först flera veckor senare riktigt dåliga, och fick problem med lungor med hjärta till exempel.

– De allra flesta som drabbas är vuxna, och man kan se att andelen kvinnor är något större än andelen män.

Du har följt Anna Voltaire, en postcovidpatient i 50-årsåldern. Vad har hon gjort för att försöka bli bättre?

– En massa olika saker. Hon har själv behövt driva på för att få både diagnos och hjälp med sina besvär. Hon har själv lagt pussel för att få till exempel en remiss till en neurolog för att få hjälp med den migrän som hon drabbades av. När hon har kommit in i rehabilitering har hon följt råd om att ta steg för steg och vara försiktig, inte gå för snabbt fram. Hon har gjort annat också, och verkligen inte passivt bara suttit och väntat på att bli bättre.

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet får du också reda på forskarnas teorier om vad som ligger bakom postcovid – och om vad man kan göra själv.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  
Så försöker läkarna lösa postcovidgåtan
0:00 / 17:28

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Anna Voltaire fick postcovid: ”Jag blev 90 år över en natt”

Anna Bratt: Postcovid är fortfarande en omtvistad diagnos

Ämnen i artikeln

DN podcast
Medicin
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt