Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/vaccinsamordnaren-finns-beredskap-for-en-fjarde-dos-till-nasta-host/

VETENSKAP

Vaccinsamordnaren: Finns beredskap för en fjärde dos till nästa höst

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är inte orolig över tillgången på vaccin mot covid-19 för Sveriges del.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är inte orolig över tillgången på vaccin mot covid-19 för Sveriges del. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tillgången på covidvaccin kommer inte att vara något problem när alla svenskar över 18 år nu erbjuds en tredje dos. Det intygar vaccinsamordnaren Richard Bergström.

– Det är precis det här vi planerade för redan i våras, och dessutom har vi avtal för 2022 och 2023.

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att alla svenskar över 18 år ska erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det är ett beslut som många andra länder redan har tagit, på grund av det allt starkare vetenskapliga stödet för att immuniteten försvagas efter ungefär ett halvår.

– Fram till nu har den fjärde vågen i Europa i huvudsak varit en pandemi bland ovaccinerade. Men nu ser vi tecken på att även dubbelvaccinerade smittas, när skyddet minskar. Vissa av dem hamnar till och med på intensivvårdsavdelningen. Så det är tydliga tecken på att vaccineringen nu måste gå vidare, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till DN.

Även om det finns orosmoln när det gäller att anordna vaccinering i tillräckligt snabb takt ute i regionerna, så är Richard Bergström inte orolig över själva vaccintillgången. EU har skrivit gemensamma avtal på drygt en miljard doser per år de närmaste två åren. Och i Sverige finns stora lager både centralt och ute i regionerna – och den närmaste tiden framöver ska ungefär två miljoner doser levereras till Sverige varje månad.

Men det är ju fortfarande en fråga där det råder stor oenighet inom professionen, i fall så små barn ska vaccineras.

Det handlar främst om mRNA-vaccin från Pfizer-Biontech och Moderna, som den absoluta majoriteten av Sveriges befolkning redan har vaccinerats med. För de som tidigare vaccinerats med Astrazenecas vaccin går det bra att ta en påfyllnadsdos med något av dessa mRNA-vaccin, förklarar Richard Bergström.

– Det spelar ingen roll, det ger minst lika bra skydd att blanda. Vi väntar på ett mer formellt utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten den här veckan eller nästa om att det inte finns några problem att blanda på det sättet, vi kallar det för heterolog dos.

På fredag väntas den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) dessutom rekommendera EU-kommissionen att godkänna Pfizer-Biontechs covidvaccin för barn från och med fem års ålder. Det är särskilda barndoser som prövats ut för åldrarna 5–11 år, som motsvarar en tredjedel av en vuxendos. De första leveranserna till Sverige beräknas komma veckan före jul.

– Men det är ju fortfarande en fråga där det råder stor oenighet inom professionen, om så små barn ska vaccineras eller inte. Vi kommer hur som helst att ha volymer så det räcker, i fall Folkhälsomyndigheten kommer fram till att det finns behov, säger Richard Bergström.

Läs mer:

Experterna svarar: kommer en fjärde våg – eller inte?

Snart kan fler boka tredje dos – tidtabell klar nästa vecka

Tegnell förbereder nya restriktioner

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt