Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 08:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/webb-teleskopet-lyckades-veckla-ut-sitt-solskydd/

VETENSKAP

Webb-teleskopet lyckades veckla ut sitt solskydd

En illustration av Webb-teleskopet med solskyddet utvecklat.
En illustration av Webb-teleskopet med solskyddet utvecklat. Foto: Dotted zebra/Alamy Stock Photo, Nasa/Alamy

James Webb-teleskopet är ett steg närmare att börja sitt arbete med att avslöja universums hemligheter. På tisdagen lyckades teknikerna på jorden få teleskopet att veckla ut den värmesköld som ska skydda teleskopet från solens strålning.

Den 25 december förra året sköts James Webb-teleskopet upp från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana. Sedan dess har det varit på väg mot sin plats i en bana runt solen 1,5 miljoner kilometer från jorden.

Där kommer teleskopet att utsättas för mycket tuffa förhållanden då den sida som vänds mot solen hettas upp till 80 plusgrader medan den sida som ligger i skuggan kyls ned till 233 minusgrader.

För att skydda teleskopet från den enorma temperaturskillnaden och kyla ned det till minus 223 grader Celsius bär teleskopet med sig ett fem lagers skydd, stort som en tennisbana. Ett parasoll som måste vecklas ut med hjälp av tusentals små motorer, växlar, remskivor och kablar.

Varje lager är tunt som håret på en människa.

Och på tisdagen lyckades denna komplicerade manöver, skriver BBC.

Hade något gått fel skulle teleskopet inte ha kunnat arbeta.

– Att veckla ut Webbs solskydd i rymden är en otrolig milstolpe, livsviktig för att uppdraget ska lyckas, sa Greg Robinson, teleskopets programdirektör på tisdagen.

Ämnen i artikeln

Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt