Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 01:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/wwf-ger-bottenbetyg-at-de-stora-partiernas-valloften/

VETENSKAP

WWF ger bottenbetyg till de stora partiernas vallöften

Partiledardebatt i SVT:s Agenda den 8 maj 2022.
Partiledardebatt i SVT:s Agenda den 8 maj 2022. Foto: Fredrik Persson/TT

Världsnaturfonden har i en valenkät ställt 24 konkreta frågor om partiernas miljö- och klimatpolitik de kommande åren. Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna får alla underkänt.

– Krasst kan man säga att det finns väldigt låga ambitioner hos en majoritet av partierna i riksdagen, säger Madeleine van der Veer på WWF.

VAL 22

Bara två småpartier vill ta ta fram en bindande utsläppsbudget för Sverige som är i linje med 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Samma partier vill även se mål om minskad biltrafik och driva på för att svenskarnas flygresor ska minska.

Det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Resten av riksdagspartierna säger nej till samma krav i WWF:s valenkät.

– Tyvärr vill en övervägande majoritet av partierna knappt lova någonting åt väljarna på klimat- och miljöområdet. Som väljare tycker jag att man ska vara väldigt oroad, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF.

Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF.
Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF. Foto: Saga Sandin/WWF

Partierna har fått svara ja eller nej på 24 olika frågor på allt från klimatmål till skydd av natur. Enkäten är ett urval av vad WWF anser vara de viktigaste frågorna för mandatperioden efter höstens val.

Bara ett parti uppfyller samtliga krav från WWF – och det är Miljöpartiet.

Mål om ökad andel hyggesfritt skogsbruk, skärpta miljökrav på Sveaskog, 30 procent skydd av svensk natur till 2030, fiskeförbud i skyddade havsområden och slopade skattesänkningar på bensin och diesel är andra krav som får kalla handen av merparten av riksdagspartierna.

– Vi är mitt inne i en kris för den biologiska mångfalden och riskerar att få en global uppvärmning som är många gånger större än vad planeten klarar av. Samtidigt ser vi en utveckling där de flesta partier backar i sitt miljö- och klimatarbete. Vi kommer inte att klara våra klimat- och miljömål med den här politiken.

Har ni ställt för radikala krav på partierna?

– Våra frågor tar avstamp i vad vetenskapen säger krävs. Om man tittar på vår fråga om hur mycket natur som ska skyddas finns det vetenskapliga bedömningar av det, och det är något man förhandlar om på global nivå. Frågan om minskad biltrafik är något som lyfts fram även på myndighetsnivå.

Det ärliga är i så fall att säga att man har gett upp Parisavtalet.

WWF förvånas särskilt av de stora partiernas låga ambitionsnivå.

– Tittar man på de två partier som aspirerar på statsministerposten så vill de partierna inte ens ställa sig bakom en handfull av WWF:s krav, säger Madeleine van der Veer.

Att bara två av partierna ställer sig bakom en bindande utsläppsbudget i linje med 1,5-gradersmålet i Parisavtalet är särskilt allvarligt, menar Madeleine van der Veer.

– Om man anser att 1,5-gradersmålet kräver för mycket tycker jag att man ska vara tydlig med det inför väljarna. Det ärliga är i så fall att säga att man har gett upp Parisavtalet.

Finns det någon ljuspunkt i valgranskningen?

– Ja, de flesta partier står bakom att vi ska fortsätta den stora omställningen av svensk industri. En annan är att man vill ge incitament för kommuner som möjliggör investeringar i vindkraft. En tredje är att en majoritet vill se en ”rätt att ladda”-regel, som gör att boende i flerbostadshus kan installera en laddplats på sin parkeringsplats, säger Madeleine van der Veer.

Eva Lövbrand, biträdande professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet.
Eva Lövbrand, biträdande professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet. Foto: Gunilla Pravitz/Linköpings universitet

Eva Lövbrand, biträdande professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, menar att WWF:s krav på ökade klimat- och naturvårdsinsatser stöds av både FN:s klimatpanel och FN:s plattform för biologisk mångfald.

– Även om rapporten visar att många partier vill se ett ökat tempo i klimatpolitiken, räcker inte satsningarna för att Sverige ska ligga i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det är därför inte förvånande att så få partier stödjer WWFs förslag på en bindande koldioxidbudget, säger Eva Lövbrand.

Strandhäll: ”Nästan omöjligt att minska utsläppen med 20 procent per år”

Ämnen i artikeln

Val 2022
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt