Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/vetenskap/wwf-sveriges-utslapp-maste-minska-med-20-procent-redan-i-ar/

VETENSKAP

WWF: Sveriges utsläpp måste minska med 20 procent – redan i år

Sverige kallas ofta föregångsland och har sannolikt några av de bästa förutsättningarna i världen för att ställa om till ett koldioxidfritt samhälle: Mycket vattenkraft, kärnkraft, och goda möjligheter till sol- och vindkraft.
Foto: Drago Prvulovic/TT

Redan i år behöver de svenska utsläppen minska med över 20 procent för att Sverige ska uppfylla sin del av Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det visar en koldioxidbudget som forskare på Uppsala universitet har tagit fram – och som Världsnaturfonden presenterade på onsdagen.

År 2019 minskade utsläppen med 0,5 procent.

– Det handlar om en helt annan samhällsomställning än den som diskuteras i dag, säger Isak Stoddard på Uppsala universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.